Kako će ruski dron pomoći u potrazi za argentinskom podmornicom

© REUTERS / Marcos BrindicciMornari na razaraču "Sarandi" tokom operacije potrage za argentinskom podmornicom "San Huan"
Mornari na razaraču Sarandi tokom operacije potrage za argentinskom podmornicom San Huan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oprema koju su poslale Rusija i Sjedinjene Američke Države omogućava da se potraga za nestalom argentinskom podmornicom „San Huan“ vodi na dubini do šest hiljada metara, međutim, operacija spasavanja može se izvršiti samo na dubini od 600 metara i manje, izjavio je portparol argentinske mornarice Enrike Balbi.
Argentinska podmornica San Huan u blizini Buenos Airesa - Sputnik Srbija
Neobičan signal u oblasti gde je nestala argentinska podmornica

„Noćas će se operaciji pridružiti ruski (avion) ’antonov‘ koji će doneti električnu podmornicu sa mogućnošću potrage do dubine od šest hiljada metara. Što se tiče spasavanja, mogućnost podmornice je 600 metara uz pomoć zaranjajućeg američkog broda“, rekao je Balbas, prenosi televizija „Todo notisijas“.

Balbi rekao da je dubina u zoni pretrage u oblasti hidrauličke anomalije, koja se može povezati sa nestalom podmornicom, u granicama od 200 do hiljadu metara.

U petak uveče po lokalnom vremenu u argentinski grad Komodoro Rivadaviju sleteo je ruski transportni avion An-124. Pretpostavlja se da će odatle otići u Ušuaju. U avionu se nalaze operateri bespilotnog podvodnog vozila „Pantera plus“, ronioci u dubokim vodama i lekar-ronilac.

Za nekoliko dana u Argentinu će takođe stići i okeanografski istraživački brod ruske mornarice „Jantar“.

Kontakt sa podmornicom „San Huan“ argentinske vojne mornarice izgubljen je 15. novembra na putu iz luke Ušuaja ka gradu Mar del Plati. Na palubi su bila 44 člana posade, a zalihe kiseonika bile su dovoljne za šest dana. U trenutku poslednjeg kontakta sa podmornicom posada je saopštila da je došlo do havarije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala