Zbogom, Eulekse

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks
Euleks - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski ministar pravosuđa Abeljard Tahiri kaže da su navodi bivšeg sudije Euleksa Malkolma Simonsa o korupciji u okviru Euleksa potkopali imidž i misiju te institucije i tvrdi da Euleks od juna 2018. više neće biti deo kosovskog pravosudnog sistema.

„Ulazimo u fazu tranzicije. To znači prenos svih predmeta koje imaju sud ili tužilaštvo. Ta faza znači da misija Euleksa sve u vezi sa kosovskim institucijama prebacuje na pravosudne institucije“, objavio je prištinski portal „Lajmi“ jučerašnju izjavu Tahirija, prenosi „Kossev“.

Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Euleks sarađuje sa kriminalcima na Kosmetu

Tahiri smatra da je ta misija pomogla vladavini zakona na Kosovu.

„Uprkos optužbama za korupciju u toj misiji, bilo je ljudi koji su bili angažovani u jačanju vladavine prava na Kosovu“, zaključio je on za televiziju 21.

Misija Euleksa saopštila je prošle nedelje da je Malkolm Simons, sudija te misije koji je podneo ostavku, tokom protekle godine bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega, kao i da se vodi istraga o navodima koje je on izneo.

„Te istrage sprovodi tim koji je osnovan i koji se nalazi u Briselu i kojim predsedava bivši sudija Evropskog suda pravde. Ti navodi su u raznim fazama istrage, a neki od njih prosleđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku“, navodi se u saopštenju Euleksa povodom navoda u medijima.

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema „neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima“ i da su shodno tome svi članovi Misije odgovorni za svoje postupke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala