Tusk Britaniji: Imate samo 10 dana

© REUTERS / Christian HartmannTereza Mej i Donald Tusk u Briselu
Tereza Mej i Donald Tusk u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je Britaniji ostalo još samo 10 dana da ispuni obaveze u sve tri oblasti koje se tiču razlaza sa EU, ako London želi da počne pregovore o prelaznom periodu nakon „bregzita” i o budućim odnosima.

„Moramo videti napredak Britanije u roku od 10 dana po svim pitanjima uključujući i pitanje Irske“, napisao je Tusk večeras na Tviteru, nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej u Briselu, prenosi Rojters.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej dolazi na samit Istočnog partnerstva u Briselu - Sputnik Srbija
Britanska premijerka: Rusija je neprijateljska zemlja

Tusk je dodao da je „dovoljan napredak u pregovorima o ’bregzitu‘ na sastanku u decembru moguć, ali i dalje je ogroman izazov“.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da se Mejova, tokom jednosatnog razgovora sa Tuskom, složila da je 4. decembar „apsolutni krajnji rok“ kako bi se omogućilo da pregovarač EU za „bregzit“ Mišel Barnije preporuči prelazak na sledeću fazu, koja se odnosi na trgovinu i buduće odnose EU i Britanije.

Isti zvaničnik je naveo da je Tusk upozorio Mejovu da će, ukoliko Britanija ne postigne napredak u narednih 10 dana, to onemogućiti dalje pomake u pregovorima o razlazu.

Taj zvaničnik je takođe rekao da je i dalje sporan način na koji će irska granica sa Severnom Irskom funkcionisati nakon istupanja Britanije iz EU u martu 2019.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala