Moskva: Američki nacrt odluke o Siriji odbačen na sednici OZHO

© East News / Peter DejongOZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja
OZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je među zemljama koje nisu podržale nacrt odluke o Siriji koji su predložile SAD na vanrednoj sednici Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja, tako da je on na kraju povučen, saopštio je direktor Odeljenja za pitanja suzbijanja i kontrole nad naoružanjem Ministarstva inostranih poslova Rusije Mihail Uljanov.

„U Hagu je završena vanredna sednica Izvršnog saveta OZHO koja je trajala dve sedmice, prekidajući se i obnavljajući. Tokom ove sednice SAD su pokušale da provuku krajnje oštar antisirijski nacrt odluke. Nakon dugih diplomatskih rasprava SAD su bile prinuđene da opozovu svoj nacrt odluke, pošto nije skupio neophodan broj glasova da bi bio usvojen“, rekao je Uljanov po završetku zasedanja. 

Hemijsko oružje - Sputnik Srbija
Američka koalicija pronašla hemijsko oružje na teritorijama pod kontrolom DAEŠ-a

On je objasnio da su SAD, pozivajući se na zaključke sedmog izveštaja Zajedničkog mehanizma OZHO-UN, pokušale da provuku odluku u kojoj bi se tvrdilo da je sirijska strana sakrila deo svog arsenala koji je, navodno, bio iskorišćen u Han Šejhunu.

Prema njegovim rečima, nacrt je sadržao i „zahtev da Sirija u roku od 45 dana objavi sve zalihe hemijskog oružja koje su joj preostale“. 

„Rusija se, prirodno, odlučno usprotivila usvajanju ove odluke“, rekao je Uljanov. 

Sirijska opozicija je 4. aprila saopštila da je 80 ljudi poginulo, a 200 ranjeno u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šejhun u provinciji Idlib. Za napad je okrivljena sirijska armija, koja je to odlučno negirala i navela da su odgovorni teroristi i njihovi pokrovitelji. 

Sirijske vlasti su saopštile da nikada nisu upotrebljavale hemijsko oružje protiv civila i terorista, a ceo hemijski arsenal zemlje bio je izvezen iz zemlje pod kontrolom OZHO. 

SAD su, bez dokaza o krivici sirijske armije i oglušivši se o poziv Rusije da sprovedu pažljivu istragu, bombardovale sirijsku vojnu bazu Šajrat u noći 7. aprila. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala