Šta je Ratko Mladić rekao Kristijan Amanpur 1993. (video)

© AFP 2023 / ENRIQUE FOLGOSA General Ratko Mladić za vreme rata u BiH
General Ratko Mladić za vreme rata u BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinarka Si-En-Ena objavila je video-snimak svog susreta sa Ratkom Mladićem 1993. godine, kada mu je postavila pitanje o mogućnosti da bude optužen za ratne zločine.

„Vi ste snažan čovek, pa možete da podnesete ovo teško pitanje“, kazala je tada Amanpurova.

Ona je navela da joj je Mladić rekao da „nema veće časti od odbrane svog naroda“ i da „jedino moj narod može da mi sudi“.

Komentarišući za Si-En-En presudu Mladiću, Amanpurova je izjavila da je on ostao kukavica do poslednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu.

Ona je dodala da je doživotna kazna izrečena Mladiću „najmanje što su žrtve ovog rata trebalo da dobiju“.

„Žrtve veruju da je to najmanje što Mladić treba da dobije. Ovo je pravda za žrtve, nije osveta, žrtve širom Bosne tražile su svoj dan na sudu. Ubijeno je 7.000 njihovih dečaka, braće i očeva u Srebrenici i 10.000 širom Bosne“, rekla je Amanpurova.

Prema njenim rečima, krivica Mladića se nikada nije dovodila u pitanje.

„Bila sam tamo, bila sam tokom svega. Nikada neću zaboraviti 1995. godinu kada su Mladić i njegovi mislili da je pametno da pripadnike UN uzmu kao taoce i iskoriste ih za pogađanje i pregovore“, navela je ona.

„Poznajem ih sve. Poznajem Ratka Mladića, Radovana Karadžića, poznavala sam i Slobodana Miloševića. Svi oni su na sudu bili besni i odbijali su da priznaju legitimnost suda“, kazala je Amanpurova i dodala je da su odlaganja odbrane kroz sudske procedure trajala godinama, da je Milošević umro pre presude, a da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala