Može li presuda da naudi Srbiji i Srpskoj

© AFP 2022 / ANDREJ ISAKOVICZastava sa likom Ratka Mladića
Zastava sa likom Ratka Mladića - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Presuda Mladiću je očekivana, ne menja pravni položaj Srbije i RS niti može da bude povod da se pokrene neka nova tužba protiv Srbije.

General Ratko Mladić nije proglašen krivim za genocid, ali jeste kriv kao učesnik udruženih zločinačkih poduhvata za genocid, zločine protiv čovečnosti, istrebljenje, ubistvo i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala - Sputnik Srbija
SPUTNJIK U HAGU Mladić proglašen krivim za genocid u Srebrenici (video)

Za šta je Mladić optužen i kakve su posledice po Srbe, ako ih ima? 

Advokat Toma Fila vrlo je decidan kada su u pitanju posledice ove presude: „Pravni položaj Srbije ovom presudom nije promenjen!“

Fila objašnjava da je Mladić po tački jedan, koja ga je teretila za genocid, oslobođen na drugim delovima BiH.

„Osuđen je za genocid u Srebrenici, a tužen je bio za genocid u još nekoliko mesta u BiH, i za to nije osuđen. Za druga mesta je okrivljen za progon, streljanja, ubijanja i tako dalje, dakle, sve ono što je već izrečeno u presudama našim oficirima Beari, Popoviću, Krstiću, kojima je suđeno za Srebrenicu, preneto je u presudu generalu Mladiću. Faktički, on je već u ovim ranijim presudama koje su izrečene drugima bio osuđen za ovo za šta je osuđen danas“, kaže Fila.

On kaže da je moglo da bude mnogo gore — da se genocid proširi na još nekoliko teritorija u BiH koje je Tužilaštvo tražilo i da se time Srbi dovedu u još goru poziciju nego što je to učinjeno presudom za Srebrenicu.

„E, to se nije desilo! Mladić je odgovoran za logore, za ubistvo bilo kog muslimana koji je ubijen ili proteran na teritoriji BiH a gde je bila Vojska RS, pa i tamo gde nije bila. I to samo zato što je to ’zajednički zločinački poduhvat‘, a ta formulacija je smišljena samo za Srbe, i nigde nije tako suđeno osim mafiji u Americi, i to pre 2006. godine. U novom krivičnom tribunalu koji je sada formiran ne postoji formulacija ’zajednički zločinački poduhvat‘ jer je to pravno nemoguća priča. Međutim, primenom ove formulacije, general Mladić je odgovoran za sve što se desilo, bez obzira na to da li je negde bio ili ne ili da li je znao za nešto“, kaže Fila.

Izricanje presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Hagu - Sputnik Srbija
Tačka po tačka: Za šta je osuđen Mladić

„Ovo ne može da ima reperkusije na tužbu protiv Srbije“, tvrdi Fila.

Advokat Borivoje Borović dodaje da je Mladić osuđen po komandnoj odgovornosti kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, dakle, ne direktno. Genocid je vezan samo za Srebrenicu, a ne i za ostala mesta.

„Ovo je očekivana presuda. Neka nova presuda ne može da se podigne protiv Srbije jer u Predsedništvu BiH za to nema konsenzusa“, objašnjava Borović.

On kaže da je ovo samo slika i prilika svih dosad donetih presuda:

„Bošnjačka nada da će optužnica za genocid biti proširena van Srebrenice nije se ostvarila, a to bi im bio odličan motiv da izdejstvuju nekakvu političku odluku, i tako krenu na Republiku Srpsku“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala