Moskva spremna na novu istragu o hemijskim napadima u Siriji, ali profesionalnu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednički mehanizam Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja za istragu o hemijskim napadima u Siriji je prestao da postoji i Rusija je spremna da razgovara o stvaranju nove strukture koja će raditi profesionalno i objektivno, izjavio je večeras stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Specijalni mehanizam istrage je mrtav“, rekao je diplomata nakon zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN, odgovarajući na pitanje da li je moguće obnavljanje istražne komisije čiji je mandat istekao 18. novembra.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da razgovara o „uspostavljanju novog mehanizma koji će zameniti postojeći i koji će raditi profesionalno, objektivno i nepristrasno“. 

Damask - Sputnik Srbija
Švedska i Urugvaj predstavili novi nacrt rezolucije o misiji u Siriji

Nebenzja je rekao da, prema mišljenju Moskve, istraga o hemijskim napadima treba da se sprovodi u skladu sa standardima Konvencije o zabrani hemijskog oružja, a eksperti su dužni da rade na mestima na kojima su se dogodili incidenti.

Diplomata je naveo da je sve to izloženo u ruskom nacrtu rezolucije koji je Savet bezbednosti odbacio prošle sedmice.

Zatvoreno savetovanje Saveta bezbednosti UN večeras je održano na inicijativu Švedske, koja je predložila da se razmotri situacija u vezi sa Specijalnim mehanizmom istrage i mogućnost uspostavljanja novog instrumenta za istragu. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala