Kao iz Odiseje 2001: Naučnici zapanjeni, međuzvezdani objekt prvi put projurio pored Zemlje

Pratite nas
Neobičan, veliki objekt, koji je nedavno zabeležen kao prvo telo iz nekog drugog zvezdanog sazvežđa koje je prošlo kroz naše sazvežđe, ovih je dana postao još neobičniji. Naime, pokazalo se da ima neverovatno izdužen, složen oblik koji podseća na cigaru ili na brod iz kultnog SF filma „Odiseja 2001“.

Objekt nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači „glasnik iz daleka“), dug je oko 400 metara, s tim da mu je dužina oko 10 puta veća od širine. Posmatranja vrlo velikim teleskopom Evropske južne opservatorije (ESO), kao i teleskopima drugih opservatorija širom sveta, pokazala su da je putovao milionima godina pre nego što je došao u Sunčev sistem.

On je tamne, crvenkaste boje, a čini se da je velikim delom sastavljen od kamena ili metala.

Pre nego što mu je Međunarodna astronomska unija dala ime Oumuamua, neki su astronomi predlagali da bude nazvan Rama u čast vanzemaljskog svemirskog broda iz romana Artura Klarka „Randevu sa Ramom“.

Asteroid Oumuamua prvi je otkrio teleskop Pan-STARRS 1 na Mauiju, na Havajima 19. oktobra.

Obucite skafander i krenite sa nama u svemir (video) - Sputnik Srbija
Obucite skafander i krenite sa nama u svemir

U početku je izgledao kao još jedna od kometa, odnosno asteroida kakvih u Sunčevom sistemu ima na hiljade. Međutim, kada su stručnjaci par dana kasnije uspeli precizno da izračunaju njegovu putanju, pokazalo se da je on hiperboličan, odnosno da nije eliptičan kakve su putanje svih tela koja potiču iz tog sistema. Naime, svako telo koje se ciklički kreće unutar Sunčevog sistema u njemu zatvara svoju putanju, pa ono mora biti ili kružnica ili elipsa.

Činjenica da nije ništa od toga, već hiperbola, bila je jasan pokazatelj da je Oumuamua došao iz međuzvezdanog prostora, odnosno iz nekog drugog zvezdanog sistema. 

Budući da se kroz Sunčev sistem kretao velikom brzinom, astronomi su imali vrlo malo vremena za istraživanje.

„Morali smo vrlo brzo da delujemo, rekao je član ESO-vog tima Olivijer Hajnaut iz Nemačke.

„Oumuamua je već prošao najbližu tačku Sunca i jurio je nazad u međuzvezdani prostor“, dodao je Hajnaut.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala