Koji mediji u Rusiji potpadaju pod zakon o medijima — stranim agentima

© RT"Njujork post" novine
Njujork post novine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Si-En-En i Dojče vele neće potpadati pod zakon o medijima — stranim agentima, zasad će se on ticati samo radija „Slobodna Evropa“, njegovih projekata i „Glasa Amerike“, rekao je za Sputnjik izvor u Savetu Federacije.
Savet Federacije Rusije - Sputnik Srbija
Nadležni odbor Saveta federacije podržava zakon o medijima stranim agentima

„Očekuje se da će nakon stupanja na snagu zakona kao strani agenti biti prepoznati radio ’Slobodna Evropa‘, njegovi projekti i ’Glas Amerike‘. Zakon se zasad neće ticati Si-En-Ena, a o ’Dojče veleu‘ se ne govori“, rekao je sagovornik agencije.

On je dodao da je već razvijen sistem uticaja na medije koji su prepoznati kao strani agenti koji rade u Rusiji, u slučaju da oni odbiju da poštuju norme propisane odgovarajućim zakonom. Sistem predviđa blokadu signala za emitovanje ili sajtova ovih medija, istakao je on.

Državna duma je prošle srede podržala amandman prema kojem bi strani mediji koji primaju sredstva iz inostranstva mogli u Rusiji da budu prepoznati kao „strani agenti“. Odluku o tome koji medije će biti klasifikovani kao „strani agenti“ donosiće Ministarstvo pravde.

Šef Odbora za informacionu politiku Državne dume Leonid Levin naglasio je da pod zakon o medijima-stranim agentima neće potpasti ruski mediji koji se finansiraju iz inostranstva. Izmene o statusu medija-stranih agenata predstavljaju prisilan odgovor na pritisak na ruske medije u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno prepoznavanje „RT Amerike“ kao stranog agenta, istakli su parlamentarci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala