SAD proširile sankcije protiv Severne Koreje

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Zgrada Ministarstva finansija SAD u Vašingtonu
Zgrada Ministarstva finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv jednog državljanina Kine i protiv 13 kompanija u okviru suprotstavljanja razvoju severnokorejskog nuklearnog programa.

Sankcije su uvedene protiv državljanina Kine Sidonga Sana i protiv četiri kompanije koje su registrovane u Kini.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja na američkoj listi zemalja koje podržavaju terorizam

„San i njegova kompanija ’Dandong Dongjuan indastrijal‘ odgovorni su za izvoz robe u vrednosti od više od 28 miliona dolara u Severnu Koreju za nekoliko godina, uključujući motorna saobraćajna sredstva, radio-navigacionu i elektronsku opremu, aluminijum, gvožđe, cevi i predmete povezane sa nuklearnim programom. ’Dongjuan‘ je, takođe, bio povezan sa vodećim kompanijama koje su se bavile isporučivanjem oružja“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD. 

Ostale tri kineske firme optužene su da su u periodu od 1. januara 2013. do 31. avgusta 2017. godine izvezle robu u vrednosti od oko 650 miliona dolara u Severnu Koreju i izvezle robu u vrednosti od više od 100 miliona dolara iz Severne Koreje. Reč je o noutbukovima, kamenom uglju, gvožđu, cinku, srebrnoj rudi, olovu i proizvodima od čelika.

Na sankcionom spisku je i dvadesetak teretnih brodova koji su registrovani u Južnoj Koreji. To su brodovi koje je koristilo šest severnokorejskih kompanija za prevoženje tih proizvoda mimo rezolucije Ujedinjenih nacija, navedeno je u saopštenju. 

„Dok Severna Koreja nastavlja da ugrožava svetski red i bezbednost, rešeni smo da maksimalno pojačamo ekonomski pritisak, koji treba da je izoluje od spoljnih izvora trgovine i prihoda, presecajući taktiku izbegavanja“, naveo je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala