Gugl krenuo u otvoreni rat protiv RT i Sputnjika

© REUTERS / Dado RuvicSilueta čoveka ispred loga Gugla
Silueta čoveka ispred loga Gugla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Gugl“ bi odlukom da iz svoje pretrage ukloni linkove za televizijski kanal RT i Sputnjik mogao da pokrene otvoreni informacioni rat, jer bi to bila direktna agresija na ruske medije, izjavio je zamenik predsednika Komiteta Državne dume Rusije za informacionu politiku, informacione tehnologije i veze Andrej Svincov.

Erik Šmit, predsednik Saveta direktora holdinga „Alfabet“, kojem pripada i „Gugl“, izjavio je ranije da se u ovom trenutku radi na smanjivanju mogućnosti prenošenja televizijskog kanala RT i agencije Sputnjik na „Gugl njuzu“. 

Gugl - Sputnik Srbija
„Gugl“ gura u zapećak članke RT-a i Sputnjika

„Pretragu je vrlo lako podešavati. Tamo sedi menadžer koji ručno može da podesi kategorije prikazivanja. To se vrlo jednostavno administrira, a Gugl i drugi sistemi pretrage to podešavaju. To što su odlučili da na taj način izoluju sajtove RT i Sputnjik iz pretrage u kategoriji ’mediji‘ govori o tome da su pronašli format pritiska na naše kanale-agencije, koji ne dozvoljava običnim ljudima širom sveta da prilikom pretrage ove ili one teme praktično vide naše medije, koji objavljuju svoje tekstove na sajtovima. To je najmoćniji napad“, objasnio je Svincov. 

Prema njegovim rečima, takva zabrana na desetine puta može da smanji posećenost sajtova.

„To će potpuno ukloniti iz pretrage bilo kakve linkove za ove medije. To je ozbiljan napad, zabrana komercijalizacije je kap u moru u poređenju sa ovim, s obzirom na njegov negativan efekat. To će smanjiti posetu za više desetina puta. Mi kao poslanici moramo da razmislimo o tome da ćemo, vrlo verovatno, morati da ograničimo sisteme pretrage i ’Gugl‘, kao i određene društvene mreže koje pripadaju tom holdingu na teritoriji Rusije. To je otvorena forma informacionog rata koja se sada proširila, to je bombardovanje, direktna agresija“, zaključio je Svincov. 

Društvene mreže - Sputnik Srbija
Fejsbuk, Tviter i Gugl nastavljaju istragu o „ruskom mešanju“ u izbore u SAD

Potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj nije isključio mogućnost zakonske zabrane reklama na „Guglu“ u Rusiji kao simetričan odgovor na dejstva protiv ruskih medija.

„Dve reči o tome kako ćemo dalje delovati. I mi smo, takođe, veoma zabrinuti zbog situacije sa nepoželjnim, za čitaoce opasnim reklamnim informacijama na društvenim mrežama… I ako globalne kompanije kao što su ’Gugl‘, ’Fejsbuk‘ govore u Kongresu SAD da ne mogu da odvoje loše reklame od dobrih, opasne od onih koje to nisu — mi smo, znate, takođe zbog toga zabrinuti“, rekao je Tolstoj. 

On je dodao da „Gugl“ godišnje u Rusiji zarađuje 34 milijarde dolara.

„Naravno, to za ’Gugl‘ možda i nije odlučujuća suma, ali vas uveravam da kada je o novcu reč naše kolege veoma brzo podešavaju prioritete“, naglasio je Tolstoj. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala