Mugabe se predomislio — ostavka na stolu

© REUTERS / ZIMPAPERS IMAGES/Joseph Nyadzayo/HandoutPredsednik Zimbabvea Robert Mugabe sastaje se sa vojnim zvaničnicima u Harareu
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe sastaje se sa vojnim zvaničnicima u Harareu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe složio se sa uslovima ostavke, tako da je pripremljen nacrt njegove izjave, prenela je televizija Si-En-En pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa situacijom.

Izvor koji je upoznat sa pregovorima navodi da su predstavnici vojske Zimbabvea pristali na mnoge zahteve Mugabea, uključujući i taj da on i njegova supruga Grejs dobiju imunitet, kao i da sačuva privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji Si-En-En navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom. 

„Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta“, dodao je taj izvor.

U svom sinoćnom obraćanju, Mugabe je najavio da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala