Mugabeu rok do sutra u podne, inače...

© REUTERS / Mike HutchingsRobert Mugabe
Robert Mugabe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF dala je rok predsedniku zemlje Robertu Mugabeu, kog je danas smenila sa čela stranke, da do sutra u podne podnese ostavku na poziciju šefa države, prenosi AP.

Agencija navodi da je ta stranka najavila da će u protivnom započeti procedura za impičment, odnosno smenu Mugabea sa predsedničke funkcije na sednici Parlamenta Zimbabvea koja je zakazana za utorak.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe  naslikan na kombiju - Sputnik Srbija
Mugabe smenjen sa čela vladajuće stranke, započet proces opoziva

Centralni komitet ZANU-PF prethodno je doneo odluku da smeni Mugabea sa čela te stranke i započne proces njegovog uklanjanja sa funkcije šefa države.

Za njegovog naslednika izabran je Emerson Mnangagva, bivši zamenik lidera ZANU-PF, koga je Mugabe otpustio ranije ovog meseca i koji će biti novi kandidat stranke za predsednika Zimbabvea.

Predlog da Mugabe bude smenjen sa pozicije lidera stranke članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama.

Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta „teška srca“, jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse, javlja Rojters.

Grejs Mugabe je izbačena iz stranke.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala