Lov na Crveni oktobar 2: Britanske podmornice dronovima prate ruske brodove

© Foto : Youtube / defenseupdateDron-pratilac
Dron-pratilac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki dronovi koji će se koristiti za špijuniranje ruskih brodova mogu da prenose slike brodova u trajanju od dva i po sata i mogu da rade samostalno.

Podmornice Kraljevske mornarice Velike Britanije uskoro bi mogle da lansiraju bespilotne letelice dok se nalaze pod vodom, kako bi špijunirale ruske brodove u blizini obale te zemlje, prenosi list „Dejli mejl“.

Pozivajući se na izvor u Kraljevskoj mornarici, list navodi da će podmornice biti opremljene tzv. dronom-pratiocem (Outrider drone), koji može da se lansira sa kanistera, koji ispaljuje podmornica ispod talasa.

Dronom, koji može da leti do 57 kilometara na sat, može da se upravlja bilo sa podmornice, a može i da radi samostalno, dodaje „Dejli mejl“.

Letelica je navodno gotovo bešumna i može da šalje slike neprijateljskih brodova dva i po sata.

„Sa ovom opremom možemo da ulovimo bilo kog protivnika“, rekao je izvor.

Dronovi-pratioci nisu opremljeni oružjem i ne mogu se ponovo koristiti. Takođe, letelice se ne mogu vratiti na podmornicu, ali mogu da se povrate na kopnu, dodaje list.

Izveštaj lista usledio je nakon izjave novog britanskog ministra odbrane Gavina Vilijamsona, koji je početkom novembra rekao da je u blizini britanske obale u proteklih nekoliko godina navodno deset puta povećana aktivnost ruskih podmornica.

Američki proizvođač vojne opreme „Lokid Martin“ u septembru je predstavio ovu bespilotnu letelicu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala