Tilerson pozvao na povratak civilne vlasti u Zimbabveu

© REUTERS / Jonathan ErnstReks Tilerson
Reks Tilerson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je na povratak civilne vlasti u Zimbabveu i poručio je da ta zemlja ima šansu da sebe stavi na „nov put“ usled naznaka da će dugogodišnji „autoritarni predsednik“ Robert Mugabe biti svrgnut sa vlasti u puču bez krvi.
Vojska Zimbavea na ulicama  glavnog grada  Harere. - Sputnik Srbija
Prelomna stvar za Mugabea desila se u Beogradu

„Trebalo bi da zajedno radimo na brzom povratku civilne vlasti u zemlji u skladu sa njenim Ustavom“, rekao je Tilerson na skupu afričkih ministara spoljnih poslova i diplomata u Stejt departmentu. 

Tilerson je naglasio da je imperativ da Zimbabve održi slobodne i fer izbore, preneo je AP. 

„Zimbabve ima priliku da sebe postavi na nov put, onaj koji mora da uključi demokratske izbore i poštovanje ljudskih prava. Na kraju, narod Zimbabvea mora da izabere svoju vlast. U našim razgovorima danas imali smo priliku da razgovaramo o konkretnim načinima na kojima možemo da im pomognemo kroz tu tranziciju“, rekao je Tilerson. 

Mugabe se ranije danas, prvi put, pojavio u javnosti posle smeštanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u sredu.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala