Erdogan: Amerika dala DAEŠ-u gomilu dolara

© REUTERS / Umit BektasPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je SAD za finansijsku podršku DAEŠ-u.
Pripadnici Demokratskih snaga Sirije u potrazi za snajperom DAEŠ-a u Raki - Sputnik Srbija
Turska kritikuje SAD: Pravite opasan scenario u Raki

„SAD su nas mnogo razočarale. Rekle su da se bore protiv DAEŠ-a, a šta su uradile? Dale su DAEŠ-u gomilu dolara“, rekao je Erdogan. On je dodao da Ankara ne želi da sarađuje sa Vašingtonom „o Afrinu“, jer su Sjedinjene Američke Države „stalno kršile“ sporazum.

Erdogan je takođe izjavio da su SAD obećale da će povući snage samoodbrane sirijskih Kurda iz područja oslobođenih od terorista, ali to nisu učinile.

„Kada smo se ponudili da sarađujemo u Manbidžu i Raki, oni su obećali da tamo neće ostati nijedan sirijski Kurd. Ali nisu održali reč. Sada se u SAD promenilo rukovodstvo, ali je sve ostalo isto“, rekao je predsednik govoreći u Ankari pred rukovodiocima regionalnih ogranaka vladajuće Partije pravde i razvoja.

Erdogan je rekao da se građani Turske pitaju šta SAD rade u Siriji. „Nalazite se na 12.000 kilometara od Sirije i imate tamo jedanaest baza: Zašto tamo dolazite?“, dodao je turski lider.

Protivraketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Ko je budući saveznik Turske, a od koga strepe — odgovor je u S-400

Turski predsednik je naglasio da se Ankara ne bori samo protiv DAEŠ-a, već i protiv snaga samoodbrane Kurda. „Savršeno vidimo scenarije koje igraju SAD — to ne odgovara savezničkim odnosima. Ako zajedno pripadamo NATO-u, to ne znači da ne možemo da im ukazujemo na greške“, zaključio je predsednik. 

Pritom je on govorio o napretku koji je postignut na pregovorima sa Rusijom i Iranom o zoni deeskalacije u Idlibu. „Operacija u Idlibu se nastavlja kako je planirano. Vidimo ozbiljno približavanje stavova sa Iranom i Rusijom. Želimo da primirje u zoni deeskalacije postane trajno“, dodao je Erdogan. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala