Rus kojem presađuju glavu odgovorio na ključno pitanje: Koliko je to uspešno?

© Foto : screenshot/rtValerij Spiridonov
Valerij Spiridonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rus Valerij Spiridonov, koji je ranije pristao da bude učesnik u eksperimentu presađivanja glave, izjavio je da nije stoprocentno siguran u uspeh italijanskog hirurga Serđa Kanavera i da nastavlja da se bavi svojim zdravljem. On je dodao da podržava doktora i da se raduje njegovim dostignućima.

Serđo Kanavero je 2015. godine objavio da pokreće projekat u okviru kojeg planira da presadi glavu dobrovoljca na donorsko telo, povezujući kičmu i mozak uz pomoć posebne procedure koju je nazvao „protokol GEMINI“.

Ruski programer Valerij Spiridonov, koji boluje od mišićne distrofije, pristao je da bude prvi učesnik eksperimenta. 

Kanavero je u petak saopštio za „Telegraf“ da je tim hirurga s Medicinskog univerziteta Harbina u Kini uspešno presadio ljudsku glavu na trup. Prema njegovim rečima, sledeći korak je potpuna transplantacija od donora sa mrtvim mozgom.

Medicinski tim tokom operacije - Sputnik Srbija
Hirurzi objavili da je uspešno presađena ljudska glava

„Što se tiče moje sopstvene operacije, imam veliki broj ličnih planova, ličnih poslova. Dok se doktor Kanavero bavi eksperimentima, ja se bavim svojim zdravljem i budućnošću. Ne kladim se na njega potpuno, bavim se onim što mi se dopada. Na svaki mogući način ga podržavam i smatram da ova tehnologija treba da se razvija kao logičan nastavak transplantologije“, rekao je Spiridonov. 

On je dodao da se veoma raduje uspesima hirurga, ali da je potrebno shvatiti da je to bila probna operacija, na mrtvom telu, na osnovu koje se ne mogu dobiti nikakvi ozbiljni i detaljni podaci o tome da li se tkivo regenerisalo. 

Spiridonov je objasnio da je ovaj eksperiment omogućio hirurzima da prouče postupak izvođenja te vrste operacije. 

„Koliko je to uspešno? Otprilike isto onoliko koliko i kada je Robert Vajt pre 50 godina prišivao glavu majmunima. Oni su, čini mi se, bili mnogo uspešniji, jer su bili živi“, rekao je Spiridonov. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala