Ljimaj zahtevao da bivši sudija Euleksa svedoči u njegovu odbranu

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Fatmir Ljimaj
Fatmir Ljimaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj, kojem se sudi pod optužnicom za organizovani kriminal i korupciju, zatražio je od suda da kao svedoka odbrane pozovu sudiju Euleksa Malkoma Simonsa, koji je u četvrtak podneo ostavku na tu funkciju, što je žestoko uzdrmalo tu misiju, ali je sud to odbio kao nepotrebno.

Samo nekoliko sati nakon što je britanski sudija Simons saopštio u intervjuu francuskom Mondu da je podneo ostavku u misiji Euleksa zbog „slučajeva korupcije u okviru misije“, Ljimaj je zatražio da on bude pozvan kao svedok odbrane u postupku koji se vodi protiv njega, piše danas prištinska „Koha“, a navodi se u pres-klipingu UMNIK-a.

Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Misiju vladavine prava na Kosovu trese još jedna korupcionaška afera

Simons je, kako podseća list, za „Mond“ izjavio da je Euleks nameravao da oslabi političke figure kao što je Fatmir Ljimaj.

Ljimaj je istakao da ta izjava podupire njegove sumnje i dodao da je od početka sumnjao da je njegov slučaj politički motivisan. Ipak, kako se navodi, sud je odbacio njegov zahtev, jer smatra tako nešto nepotrebnim.

Kako je prethodno preneo „Politiko“, Simons je, iznevši navode o korupciji unutar misije Euleksa, naglasio da je to „samo vrh ledenog brega“ i odbio da, kako je rekao, bude dalje „deo ove farse“.

Prištinski portal „Kosev“ preneo je ranije da je Simons izneo i druge optužbe protiv misije, uz tvrdnju da je u potpunosti politička.

„Euleks nije misija promovisanja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije, naivan je ili glup“, zaključio je Simons.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala