Libanski premijer objasnio šta je radio u Rijadu

© AFP 2023 / ANWAR AMROLibanski premijer Saad Hariri
Libanski premijer Saad Hariri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Libana Saad Hariri, koji je objavio da je podneo ostavku, saopštio je da je u Saudijskoj Arabiji bio zato što je želeo da razgovara o budućnosti svoje zemlje i njenom položaju u arapskom regionu, a da su sve ostale pretpostavke obične glasine.
Sad Hariri - Sputnik Srbija
Hariri napušta Rijad i ide kod Makrona, u Parizu za 48 sati

„Bio sam u Kraljevini Saudijskoj Arabiji da bih pregovarao o budućnosti Libana i njegovim vezama u arapskom regionu. Svi koji tome protivreče, sve priče o tome gde sam bio, o mom odlasku ili o položaju moje porodice, sve su to samo glasine“, napisao je Hariri na Tviteru.

Hariri je 4. novembra, tokom boravka u Rijadu, neočekivano objavio da podnosi ostavku. U govoru koji je prenosio saudijski kanal „El Arabija“ on je optužio šiitski pokret Hezbolah i Iran da potpiruju nesuglasice u Libanu i arapskom svetu i izjavio da je planiran atentat na njega.

Lider pokreta Hezbolah Hasan Nasrula izjavio je da razloge za Haririjevu ostavku treba tražiti u Saudijskoj Arabiji, a Ministarstvo inostranih poslova Irana nazvao je Haririjeve optužbe neosnovanim. 

Jelisejska palata ranije je saopštila da će Hariri u subotu posetiti Francusku i sastati se sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala