Misiju vladavine prava na Kosovu trese još jedna korupcionaška afera

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Misija Euleksa saopštila je danas da je Malkolm Simons, sudija te misije koji je podneo ostavku, tokom protekle godine bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega, kao i da se vodi istraga o navodima koje je on izneo.

„Ove istrage sprovodi tim koji je osnovan i nalazi se u Briselu, i kojim predsedava bivši sudija Evropskog suda pravde. Ovi navodi su u raznim fazama istrage, a neki od njih prosleđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku“, navodi se u saopštenju Euleksa povodom navoda u medijima.

Britanska tužiteljka Marija Bamije - Sputnik Srbija
Skandal na koji EU „žmuri“: Ko skriva korupciju u Euleksu

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema „neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima“, i svi članovi Misije su shodno tome odgovorni za svoje postupke.

„Svi navodi koje je nedavno izneo Simons uzeti su u obzir podjednako ozbiljno i rezultovali su tekućom istragom koja se sprovodi na isti način kao i istrage protiv njega, odnosno u skladu sa važećim okvirom, Kodeksom ponašanja i discipline koji važi za sve civilne misije i koji je Savet usvojio meseca jula 2016. godine. Od Simonsa je zatraženo da pruži sve dokaze koje poseduje kako bi potkrepio svoje navode, međutim — nažalost — on to još nije učinio“, navodi Euleks.

Kako se ističe, Euleks ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni u javnosti.

Euleks takođe ističe i da je ova Misija vladavine prava usredsređena na pružanje podrške kosovskim vlastima.

Predsedavajući sudija Euleksa Malkolm Simons podneo je ostavku zbog „slučajeva korupcije u okviru Misije“, preneli su ranije danas prištinski mediji navode francuskog lista „Mond“.

„Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru Misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže“, rekao je Simons.

Portal „Kossev“ prenosi da je on izneo i druge optužbe protiv Misije, uz tvrdnju da je u potpunosti politička.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala