Oboreni rekordi: Da Vinčijeva slika, kupljena za 10 hiljada, prodata za 450 miliona dolara

© REUTERS / Peter NichollsSlika Leonarda da Vinčija „Spasitelj sveta“
Slika Leonarda da Vinčija „Spasitelj sveta“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slika italijanskog umetnika Leonarda da Vinčija „Spasitelj sveta“ (Salvator Mundi) prodata je u Njujorku na aukciji u kući „Kristi“ za rekordnih 450,3 miliona dolara.
Mona Liza - Sputnik Srbija
Arheolozi pronašli ostatke Mona Lize

Da Vinčijeva slika Isusa Hrista, koji u levoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu ruku podiže u znak blagoslova,  iz 1506. godine nuđena je za 100 milona dolara, a postigla je 4,5 puta višu cenu.

Njena prodaja više nego dvostruko je oborila stariji aukcijski rekord koji su držale Pikasove „Žene iz Alžira“, prodate za 179,4 miliona dolara 2015. godine.

„„Spasitelj sveta“, nakon 20-minutnog nadmetanja ponuđača, odlazi u vlasništvo kupca čiji identitet nije poznat. 

Reč je o slici koja pokazuje izuzetno majstorsko umeće, ali dugo je smatrana kopijom sve dok stručnjaci nedavno nisu potvrdili njenu autentičnost.

Sliku je prodao ruski biznismen Dmitrij Ribolovljev (50), a pre toga je bila u vlasništvu niza kolekcionara, među kojima je i Aleksandar Periš, koji ju je u Njujorku kupio za samo 10.000 dolara.

Do danas je sačuvano manje od 20 platna Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara, čiji opus je bio cenjen još za vreme njegovog života, navodi aukcijska kuća „Kristi“.

„Za stručnjake za aukcije, ovo je Sveti gral“, rekao je na medijskom predstavljanju slike Loik Gouzer iz te kuće.

Slika je pre aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle je odneta u Njujork, gde je javnost mogla da je vidi pre aukcije.

Slika skromne veličine 65 puta 45 centimetara restaurirana je nakon istorijske izložbe o Da Vinčiju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala