Nastavak hajke na ruske sportiste: Ruskoj antidoping agenciji nije vraćen njen status

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaRusija
Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet osnivača Svetske antidoping agencije (VADA) odbio je da prizna Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) njen status jer ne radi u skladu sa međunarodnim kodeksom.
Bivši šef moskovske antidoping laboratorije Grigorij Rodčenkov - Sputnik Srbija
Rusija predložila VADA saradnju u slučaju Rodčenkova

Razlog za ovu odluku je bio taj da ruska strana nije ispunila dva kriterijuma: javno priznavanje zaključaka nezavisne komisije VADA na čelu sa Ričardom Maklarenom da je u državi na nivou Ministarstva sporta postojao doping sistem i davanje pristupa uzorcima iz Moskovske antidoping laboratorije radi nastavka istrage.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov saopštio je da je Rusija priznala važnost informacija iz izveštaja Maklarena, ali da dokument sadrži dosta neistina.

„RUSADA ne može sada da preda uzorke VADA jer je u toku istraga Istražnog komiteta Rusije. Čim ona bude završena, svi potrebni uzorci i svi podaci biće predati odgovarajućim organizacijama. RUSADA treba da nastavi sa radom. Kao ministar sporta garantujem da će agencija biti nezavisna i da će raditi u skladu sa međunarodnim standardima“, naveo je ministar.

Na sednici Saveta koja je održana u Selu doneta je odluka koja može da dovede do suspenzije ruske reprezentacije sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pjongčangu. Očekuje se da će to pitanje rešiti Izvršni komitet MOK-a početkom decembra.

VADA je u novembru 2015. godine optužila Rusiju za brojna kršenja antidoping pravila, što je prekinulo rad Moskovske antidoping laboratorije, i donela je odluku da je RUSADA neusklađena sa kodeksom VADA. Obnavljanje rada RUSADA (Ruske antidoping agencije) razmotriće Savet osnivača VADA 16. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala