Potvrđena zabrana posete lekara Ratku Mladiću

Pratite nasTelegramOdyssey
Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve posete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću, te je predložio da se posete lekara odlože do posle izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Male šanse da Mladić dođe na lečenje u Srbiju

U svom dopisu predsedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posete dva lekara iz Srbije, ali da je neposredno pred taj sastanak dobio pismo od medicinskog osoblja pritvorske jedinice kojim se traži da se ne dozvole posete bilo kom pritvoreniku pre izricanja dve preostale presude u Tribunalu (od kojih je jedna Mladiću).

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara o pritvorenicima u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu.

„Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posete lekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, ’mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika‘ i ’mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika‘“, naveo je Sekretarijat.

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo zdravlje proteklih nekoliko godina, procenu razumnosti preporuka lekara iz pritvorske jedinice.

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog eksperta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procena „da se ne dozvole posete pre izricanja zakazanih presuda“.

Na osnovu svega navedenog, Sekretarijat je predložio da se poseta lekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani.

Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Odbrana: Mladićevo stanje loše

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obaveštenje da je glavni lekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posete lekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje.

On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala.

Advokati Ratka Mladića prošle nedelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posete srpskih lekara Mladiću u pritvorskoj jedinici, ali je taj zahtev Tribunal odbio.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpeo više moždanih udara, ali da to lekari Tribunala kriju.

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala