Američki ministar odbrane: Kupovina S-400 — suverena odluka Turske, ali...

© Sputnik / Sergey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400
Protivvazdušni raketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kupovina ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 od strane Turske je „suverena“ odluka vlade u Ankari, ali Turska mora uzeti u obzir da ovo oružje neće biti u skladu sa sistemima NATO-a, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis na konferenciji za medije.
Protivraketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Ko je budući saveznik Turske, a od koga strepe — odgovor je u S-400

U septembru je Federalna služba za vojnotehničku saradnju Rusije saopštila da su Moskva i Ankara postigle sporazum o isporuci sistema S-400 Turskoj. Erdogan je rekao da je Turska već dala depozit. Pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Kožin je 29. septembra potvrdio da je Turska uplatila avans za S-400 i dodao da je isporuka planirana za 2019. godinu.

Krajem oktobra predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Peter Pavel upozorio je Tursku da bi mogla da snosi posledice ukoliko zemlja nabavi ruske protivraketne sisteme S-400 i dodao da će to sprečiti Tursku da postane deo bilo kakvog integrisanog sistema odbrane.

U ponedeljak je američki ministar odbrane Matis takođe upozorio Tursku o zamkama ove odluke.

„To je suverena odluka Turske. Jasno je da neće biti interoperabilni sa NATO-om. Stoga će oni morati da razmisle o tome ako nastave“, Matis.

Protivraketni sistem S-400 „Trijumf“ namenjen je za gađanje svih savremenih sredstava vazdušnog napada srednjeg i dugog dometa, uključujući i strateške bombardere, taktičke balističke i krstareće rakete i hipersonične ciljeve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala