Tužna strana planete: 152 miliona dece radi

© REUTERS / Abduljabbar Zeyad Deca u Jemenu
Deca u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok se milijarde dolara troše na otkrivanje udaljenih galaksija, planeta zemlja je i dalje dom tužnih realnosti koje bi lako mogle da se reše i mnogo jeftinije, a jedna od njih je da ima više od 150 miliona dece žrtava dečijeg rada, prenosi IPS agencija.

Kako se navodi, od tog broja 60 odsto dece su uzrasta od 5 do 17 godina, a rade u poljoprivredi — obrađuju zemlju, bave se ribarstvom, šumarstvom, stočarstvom.

Trudnica - Sputnik Srbija
Surogat materinstvo — plemenitost ili komercijala?

Čak 67,5 odsto od 152 miliona devojčica i dečaka se zloupotrebljava kao jeftina ili neplaćena radna snaga, a taj procenat je najveći u sektoru poljoprivrede.

Ti „jezivi podaci“ koje je objavila agencija UN pokazuju i da je poljoprivreda jedan od tri najopasnija sektora po brojnosti smrtnih slučajeva, nesreća i profesionalnih oboljenja.

„Siromaštvo je glavni uzrok zapošljavanja dece u poljoprivredi, pored ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju“, saopštila je Međunarodna radnička organizacija.

FAO, jedna od agencija UN, specijalizovana za hranu i poljoprivredu, istakla je činjenicu da je oko 108 miliona dece zaposleno u poljoprivredi i da najčešće rade dugo tokom dana i da se suočavaju sa profesionalnim rizicima.

Rad dece ugrožava dečija prava, navela je agencija i dodala da ugrožavanje zdravlja i obrazovanja mladih predstavlja prepreku održivom razvoju poljoprivrede i bezbednosti hrane.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala