Prisiljavanje RT-a da se registruje kao strani agent — neprijateljski korak

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLogo televizije RT na predstavljanju prvog snimka iz otvorenog svemira
Logo televizije RT na predstavljanju prvog snimka iz otvorenog svemira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra da je prisiljavanje televizije RT Amerika da se registruje kao strani agent neprijateljski korak, izjavio je novinarima ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova: RT Amerika registrovana kao strani agent

„Veoma poštujem slobodu štampe. To je jedno od nepromenljivih prava američkih građana, a smatram i ruskih. Ako osoba ima svoje mišljenje, on ima pravo da ga izloži. Postoje samo ograničenja u ponašanju izražavanja saglasnosti ili neslaganja sa određenim stanovištem. Danas smo bili svedoci da je RT bio prisiljen da se registruje kao strani agent. Da li je to dobro ili loše? Mislim da je loše. Smatramo to neprijateljskim korakom“, naglasio je ambasador.

Ruski ambasador podržao je novinare RT-a tokom posete redakcije u Vašingtonu i izjavio da se „svoji ne ostavljaju“.

Ministarstvo pravde SAD uvrstila je televiziju RT Amerika na spisak stranih agenata po Zakonu o stranim agencijama iz 1938. godine, pritom mnogi drugi strani državni mediji kao što su britanski Bi-Bi-Si, kineski Si-Si-Ti-Vi, francuska televizija „Frans 24“, nemačka radio-stanica „Dojče vele“, nisu registrovani kao takvi. Glavni i odgovorni urednik RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan izjavila je da je televizija birala između registracije i krivičnog dela i u vezi sa tim čestitala „američkoj slobodi govora i svima koji u nju još uvek veruju“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da se razmatraju forme i metode odgovora Moskve na ovu situaciju. Ministar za komunikacije Rusije Nikolaj Nikiforov rekao je da će Rusija recipročno odgovoriti na zahtev američkih vlasti da proglase RT stranim agentom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala