Potomak prvog Kineza u Beogradu: Moj deda Dorćolac družio se sa Nušićem

CC0 / Javno vlasništvo / Spomenik Branislavu Nušiću u Beogradu.
Spomenik Branislavu Nušiću u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moj deda je došao u Beograd 1929. godine, odlučio je da ostane ovde i da se bavi trgovinom, objašnjava njegov unuk Bojan Gerstner.

Prvi Kinez koji je živeo u Beogradu bio je Čočeng Po. Došao je službeno u Beograd, a ostao je tu do kraja života zbog zabranjene ljubavi. Iako je živeo skromno na Dorćolu, kao trgovac vrednim japanskim porcelanom, bio je aristokratskog porekla.

„Znam da imam rođake u Kini.“

Tokom istraživanja o svom dedi, koga nikad nije upoznao, jer je Čočeng umro 1958. godine, Bojan je uspeo da dođe do kontakta članova porodice u Kini. Kako kaže, planira da stupi u vezu sa njima i da ih jednoga dana poseti.

Zastave Kine i Srbije - Sputnik Srbija
Srbija i Kina: Poslovi vredni šest milijardi dolara

Priču o Čočengu dočarao je njegov unuk Bojan Gerstner, koji se izjašnjava kao Srbin, iako mu je majka Glorija, Poova ćerka, polu-Kineskinja polu-Jevrejka, a otac Nemac.

„Moj deda kad je došao u Beograd, 1929. godine, u Kini je imao ženu i dvoje dece. Ovde je upoznao moju baku Jevrejku Gabrijelu Levi i ostao je tu. Njena porodica ispočetka nije prihvatala zeta Kineza, ali vremenom su ga prihvatili. Čočeng je prvo prodavao kineske rukotvorine po vašarima, a kasnije je imao i svoju radnju, mada verujem da deda nije bio običan trgovac, već je bio neka zvanična ličnost u Kini“, počinje priču Bojan Gerstner za „Alo!“.

Iako je još ostalo nerazjašnjeno zašto je Čočeng Po uopšte došao u Beograd, njegov unuk za svog dedu kaže da je bio vrlo druželjubiv i da je voleo da vreme provodi sa Nušićem, ali i sa ostalim beogradskim boemima.

Kako je naš veliki komediograf trebalo da krsti Čočengovu ćerku i o tome šta je prvi Kinez Beograđanin dobio od Tita, pročitajte OVDE!

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala