Direktorka Nemačkog saveta za bonton Agnes Ana Džaroš savetuje da se gostima jasno stavi do znanja da se slavlje približava kraju.
„Možete da ponudite jedno piće za ’usput‘, ukazujući na to da mu je to svrha“, savetuje Agnes Džaroš.
Pomaže i govor u prošlom vremenu, na primer „Večeras je bilo zabavno“, a prihvatljiv je i „suptilni mig“ poput: „Zar je već toliko sati?“
Agnes Ana Džaroš savetuje i preciznost pri slanju pozivnice.
„Na primer: ’Slavlje počinje u 18 sati, ali neće trajati celu noć jer moramo rano da se probudimo sledećeg jutra‘. To vašim gostima daje nekakve smernice“, ističe ona.
Stručnjak za bonton zna da je ljudima teško postaviti ograničenja, ali poziva domaćine da tokom brige za goste ne zaborave da misle i na sebe.
„Naše tradicionalno shvatanje pristojnosti stavlja domaćine u drugi plan. Ali time škodimo sami sebi“, objašnjava.
Ona, doduše, savetuje izbegavanje lažnih izgovora.
„Sitne laži nam ne pomažu. Naprotiv, samo pogoršavaju stvari. Bolje je biti otvoren“, zaključuje ona.
B92