Španski premijer: Izbori u Kataloniji okončaće „separatistički haos“

Premijer Španije Marijano Rahoj
Premijer Španije Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će regionalni izbori, koji će se održati u Kataloniji u decembru, pomoći da se okonča „separatistički haos“ u tom severoistočnom regionu Španije.

On je to rekao prilikom svoje prve posete tom regionu od uvođenja neposredne vladavine u region pre dve nedelje, prenosi Bi-Bi-Si.

Braneći tu svoju odluku, Rahoj je kazao da je „iscrpeo sve puteve“ nakon što je katalonska vlada jednostrano proglasila nezavisnost prošlog meseca.

Katalonski predsednik Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pudždemon: Glasačkim kutijama protiv represije Madrida

Rahoj je pozvao građane Katalonije da izbace separatiste iz regionalnog parlamenta na vanrednim izborima koji će se održati 19. decembra, prenosi AP.

On je članovima svoje Narodne partije u Barseloni rekao da priželjkuje masovnu izlaznost kako bi počeo „novi period normalnosti“.

„Treba vratiti osećaj normalnosti u Kataloniju i to učiniti što je pre moguće, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske tenzije“, rekao je Rahoj.

Nakon što je Madrid uveo neposrednu vlast u Kataloniji, svrgnuti katalonski lider Karles Pudždemon se nalazi u „samonametnutom egzilu“, dok su njegovi saradnici uhapšeni.

Advokat čija firma zastupa dva uhapšena bivša ministra rekao je za Bi-Bi-Si njuz da je njihova situacija pogoršana otkad je Pudždemon rešio da pobegne.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala