Razoran zemljotres na granici Irana i Iraka, najmanje 10 poginulih

© Fotolia / Petrovich12Zemljotres ilustracija
Zemljotres ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje četiri osobe poginule su u razornom zemljotresu koji je danas pogodio region Kurdistana u Iraku, izjavio je kurdski ministar zdravlja, dok irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 50 ljudi povređeno u oblasti Kurdistana, javlja Rojters. Izvor iz Crvenog polumeseca Irana naveo je da je ranjeno 138 ljudi.

Prethodno je iranska državna televizija javila da je najmanje šest osoba poginulo u gradu na zapadu Irana u snažnom zemljotresu koji je registrovan u blizini granice Iraka i Irana.

Kako je prenela britanska agencija, u iranskom gradu Kasr-e Širin ima i dosta povređenih, dok iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Evropski sredozemni seizmološki centar saopštio je da je jačina zemljotresa bila 7,5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je na 204 kilometra severoistočno od Bagdada i 104 kilometra zapadno od iranskog grada Kermanšah. Podrhtavanje tla se dogodilo na dubini od 10 kilometara, saopštio je Evropski sredozemni seizmološki centar.

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice.

AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje. 

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela i u južnim i centralnim oblastima Jermenije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala