Stižu optužnice u Prištinu, prvi na spisku Tači i Drenička grupa

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da će formiranje liste advokata odbrane i oštećenih za Specijalizovana veća u Prištini biti završeno naredna dva, tri meseca i da nakon toga treba očekivati prve optužnice Specijalizovanog tužilaštva.
Most na Ibru, Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Sud u Severnoj Mitrovici: Stigle srpske sudije, Albanci organizovano pod pratnjom (video)

Smatra da će za rad Specijalizovanog veća i specijalizovanog tužilaštva u Prištini prva optužnica biti najvažnija i veruje da će to biti velika optužnica protiv Dreničke grupe, na čijem čelu je bio Hašim Tači.

„Za razliku od Haškog tribunala gde su oštećene zastupali tužioci, ovog puta se uvodi pravni zastupnik koji će biti na listi. On će imati pravo punog učešća u procesu, može da daje uvodnu i završnu reč, može da podnosi predloge za nove svedoke, može da učestvuje u ispitivanju svedoka, da postavi pitanja“, pojasnio je Drecun za RTS.

Govoreći o advokatima koji bi mogli da zastupaju oštećenu stranu, on je rekao da je potrebno da budu advokati koji imaju međunarodno iskustvo, koji znaju kako funkcionišu takvi sudovi i koji će moći na odgovarajući način da zastupaju oštećene. 

„Mislim da je važno da se i Srbija uključi u sve to, jer od delovanja zastupnika žrtava će zavisiti ishod procesa. Treba pripremiti oštećene da mogu da se pojave pred specijalizovanim većima. Imati tešku bitku za dokazivanje istine o tome koliko su užasni zločini počinjeni od OVK, da oni koji su odgovorni za to da budu procesuirani“, naglasio je on.

On je dodao da pri Odboru za KiM postoji Radna grupa koja je formirala objedinjenu bazu podataka o počinjenim zločinima, a koju Specijalizovano tužilaštvo nema, te je objedinjena baza podataka stavljena njima na raspolaganje.

Upitan da li očekuje da će na optuženičkim klupama naći tadašnje vođe OVK, koji su sada visokopozicionirani funkcioneri u Prištini, on je rekao da ukoliko se oni ne nađu, onda je Specijalizovano veće i tužilaštvo samo predstava za međunarodnu zajednicu.

Kako ističe, dokumentacija koju Srbija ima potvrđuje komandnu odgovornost svih njih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala