Pudždemon i ministri pred belgijskim sudom 17. novembra

© AFP 2023 / Josep LAGO Katalonski lider Karles Pudždemon u zgradi Generaliteta u Barseloni
Katalonski lider Karles Pudždemon u zgradi Generaliteta u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu.

Pudždemon i ministri pojaviće se pred sudom u Briselu 17. novembra u 14.00 po lokalnom vremenu, javlja AFP pozivajući se na neimenovani izvor.

Kacelarija tužilaštva u Briselu je saopštila da će saslušanje biti održano iza zatvorenih vrata, prenosi AP, navodeći da će tada najverovatnije čuti da li će morati da budu izručeni Španiji.

Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pudždemon se oglasio prvi put otkako je pušten na uslovnu slobodu

Pudždemon i četvorica bivših ministara će imati pravo da podnesu žalbu na eventualnu odluku o izručenju, a ako i kada iscrpe sva pravna sredstva, u Belgiji mogu da ostanu do početka januara.

Ranije danas, Pudždemon je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je „nepravedno“ stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa Evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navodi francuska agencija.

„Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi“, napisao je Pudždemon na Tviteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Pudždemon je sa saradnicima doputovao u Brisel pre nedelju dana, nakon što je Španija smenila katalonsku izvršnu vlast i uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala.

Protiv Pudždemona i njegovih saradnika, Madrid je u petak izdao Evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja Katalonije nezavisnom državom.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala