Ukrajinski vojnici pred ruskim sudom

© Sputnik / Mihail Parhomenko / Uđi u bazu fotografijaGranatiranje Donjecka
Granatiranje Donjecka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se pokrene krivični postupak u vezi sa granatiranjem ukrajinske vojske Donjecka iz sistema „grad“, saopštila je zvanična predstavnica resora Svetlana Petrenko.
Situacija u Donjecku 1. feb. 2017. - Sputnik Srbija
Preko stotinu ukrajinskih granata palo na Donjeck

„Tokom granatiranja ukrajinske vojske izvršen je ratni zločin, postradalo je nekoliko dece, jedno je poginulo. Osim toga, pod vatrom su se našli objekti civilne infrastrukture“, dodala je ona.

Petrenko je podsetio da Istražni komitet istražuje ove zločine, rukovodeći se normama međunarodnog prava, tako i ruskim zakonodavstvom.

Prema tim normama, Moskva ima pravo da tuži strance koji su izvršili zločin van granica Rusije ako za to nisu kažnjeni.

„Tokom istrage ovog zločina protiv civila, kao i u drugim slučajevima granatiranja civila, biće utvrđeni ne samo oni koji su neposredno realizovani zločinačke naloge, već i rukovodeća lica koja su ih naređivala. Desetine vojnika su već otkriveni i figuranti su ranije pokrenutih krivičnih postupaka“, dodala je Petrenkova.

Situacija u Donbasu se zaoštrila sinoć. Jedinice ukrajinske vojske su gađale Donjeck i njegovu okolinu skoro sa 130 granata velikog kalibra. Nekoliko lica je ranjeno, uključujući troje dece, od kojih je jedno poginulo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala