Otkrivanje Čurkinovog spomenika u Sarajevu — značajan događaj

© Foto : Ambasada RusijeSpomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, BiH
Spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otkrivanje spomenika stalnom predstavniku Rusije pri UN Vitaliju Čurkinu u istočnom Sarajevu značajan je događaj i izražavanje blagodarnosti Rusiji za principijelnu politiku na Balkanu, izjavio je za Sputnjik ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.
Spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, BiH - Sputnik Srbija
Hvala za rusko NJET: Otkriven spomenik Čurkinu u Istočnom Sarajevu

„Otkrivanje spomenika poznatom ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu u istočnom Sarajevu značajan je događaj. To je priznanje poštovanja preminulom stalnom predstavniku Rusije pri UN, čiji je život povezan sa događajima na Balkanu. Vitalij Ivanovič je kao specijalni predstavnik predsednika Rusije dao veliki doprinos u prekidu rata u BiH, političkom rešavanju krize u toj zemlji, procesu stabilizacije i njenom postkonfliktnom razvoju“, rekao je agenciji ambasador Rusije pri BiH.

Spomenik je postavljen danas u Istočnom Sarajevu. To je ploča sa portretom, imenom na ruskom jeziku i godinama rođenja i smrti (1952-2017) Vitalija Čurkina, kao i natpisom „Hvala za rusko njet“. Inicijator postavljanja spomenika je bosansko-srpska NVO „Istočna Alternativa“ uz podršku ambasade Rusije pri BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala