Belgijanci uhapsili Pudždemona

© REUTERS / TV3 via REUTERSSmenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon daje izjavu nakon što je španski sud izdao nalog za njegovo hapšenje
Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon daje izjavu nakon što je španski sud izdao nalog za njegovo hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smenjeni predsednik Katalonije Karles Pudždemon predao se belgijskoj policiji, saopštila je televizija VRT.

Televizija prenosi da su se i četiri katalonska ministra, koja su sa Pudždemonom došla u Brisel, takođe predala policiji.

Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je da se bivši predsednik Katalonije predao belgijskoj policiji.

Pet osoba za kojima je izdata poternica u Španiji pritvoreno je jutros, izjavio je portparol briselskog tužilaštva, ali nije otkrio njihova imena. On je dodao da će ove osobe biti saslušane po podne i da će sudija odlučiti o njihovoj sudbini u ponedeljak ujutru.

Pudždemon i katalonski ministri pobegli su u Belgiju nakon što je centralna vlada Madrida nametnula direktnu upravu nad autonomnim regionom.

​Pudždemon je ranije izjavio da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje.

Bivši članovi Generaliteta i prezidijuma parlamenta Katalonije optuženi su za organizovanje ustanka, pobune i pronevere državnih sredstava. Njima preti do 30 godina zatvora.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala