Ivanov: EU otvara vrata Rusiji i Kini

© AP Photo / Darko VojinovicĐorđe Ivanov
Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ocenio je da Evropska unija sama otvara vrata Rusiji i Kini na Balkanu, jer nije posvećena regionu, niti ulaže u njega.

On je za britanski „Telegraf“ rekao da je paradoks to što se kineski krediti i novac koriste da se izgradi evropski koridor koji povezuje Srbiju i Grčku kroz Makedoniju.

Makedonija - Sputnik Srbija
Promena imena za EU i NATO — ko je patriota, a ko izdajnik u Makedoniji

„To je ono o čemu govorim. To je evropska kratkovidost, to je poziv Kini“, rekao je Ivanov.

Prema njegovim rečima, Evropa je i dalje zaglavljena u 20. veku i u svojim internim razmiricama, koje je onemogućavaju da se suoči sa izazovima novog veka — od masovnih migracija, preko digitalnog kriminala, do „revanšističke Rusije“, prenosi B92.

„Donedavno nismo imali ruske investicije u Makedoniji. Ali, kako se Evropa povlači, odnosno ne ispunjava obećanja o pretvaranju Balkana u deo EU, to je kao poziv same EU da neko dođe i ispuni prostor“, smatra Ivanov.

U tekstu se navodi da se Makedonija kao zemlja već godinama nalazi u „vakuumu“, ima problema oko imena sa Grčkom, ima česte unutrašnje političke krize, a tu su i aspiracije ka EU i NATO-u. Ivanov smatra da je zemlji potreban podstrek iz Evrope, ali i ukazuje na to da je Makedonija potrebna Evropi.

„Evropa bi trebalo da nauči lekcije iz istorije i da prestane da ignoriše raskršća koja povezuju EU sa nestabilnim Bliskim istokom i nadolazećom Kinom. Bizmark je rekao da onaj koji kontroliše dolinu Vardara, kontroliše vezu između Evrope i Bliskog istoka. Onaj koji kontroliše tu vezu, kontroliše vezu Evrope i Azije. Izgleda da je EU to zaboravila“, rekao je Ivanov.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala