Rusija odlaže mirovnu konferenciju o Siriji

© Sputnik / Ilyas OmarovUčastniki zasedaniя sovmestnoй operativnoй gruppы Rossii, Turcii i Irana po kontrolю za peremiriem v Sirii, prohodящego v Astane
Učastniki zasedaniя sovmestnoй operativnoй gruppы Rossii, Turcii i Irana po kontrolю za peremiriem v Sirii, prohodящego v Astane - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je danas saopštila da je Rusija odlučila da odloži mirovnu konferenciju o Siriji, koju je planirala za 18. novembar, a čija je najava naišla na hladan prijem Ankare i njenih zapadnih saveznika, saopštio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin, istakavši da Turska ne planira da učestvuje na tom skupu.

Rusija je planirala da 18. novembra održi Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju kako bi okupila sve aktere sukoba koji traje već više od šest godina.

Više zapadnih zemalja je, međutim, izrazilo skepticizam u pogledu planirane konferencije, ocenivši da je bolje da se mirovni napori sprovode posredstvom Ujedinjenih nacija.

I Turskoj je smetalo moguće učešće grupa sirijskih Kurda, kao što je Partija za demokratsko jedinstvo (PJD), koje kontrolišu veliki deo severne Sirije, ali koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Rusija je plan o ovom skupu najavila nakon poslednje runde mirovnih pregovora o Siriji, koju su podržali i Turska i Iran, a koja je održana u Astani.

„Mi smo odmah uložili prigovor. Kremlj nas je onda kontaktirao i rekao da odlažu skup, tako da, ako se nešto ne promeni, skup neće biti održan 18. novembra, već kasnije“, rekao je Kalin danas televiziji NTV.

On je naveo i da će sirijske grupe učestvovati na konferenciji, ali da će Turska samo poslati posmatrača, a dodao je da je iz Moskve Ankari rečeno da PJD neće učestvovati na tom skupu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala