Pudždemon spreman da sarađuje sa Belgijancima

© REUTERS / Ivan AlvaradoKarles Pudždemon
Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje, ali nije kazao gde se trenutno nalazi.

On je to napisao na svom nalogu na Tviteru na holandskom jeziku, prenosi AP.

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija
Pudždemon: Cela vlada mi je u zatvoru, ali idemo na izbore

„Spremni smo na punu saradnju sa belgijskim pravosuđem, nakon što je izdat Evropski nalog za hapšenje od strane Španije“, napisao je Pudždemon.

Iako Pudždemon nije precizirao gde se nalazi, pretpostavlja se da je u Belgiji, gde su on i neki članovi katalonske vlade pobegli nakon što ih je španska vlada smenila, pre nedelju dana.

Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski lider Karles Pudždemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su danas belgijske vlasti.

Španski tužioci žele da Pudždemona optuže za pobunu, podsticanje na pobunu i zloupotrebu javnih fondova, ali je katalonski lider dosad ignorisao pozive da se pojavi pred sudom u Španiji.

Španski sudija izdao je Evropski nalog za hapšenje za Pudždemona, kao i za četvoro članova katalonske vlade.

Kako je saopštio kabinet tužioca, kada se oni pojave pred istražnim sudijom, odluka će biti doneta unutar 24 sata, prenosi AFP.

Optuženi imaju pravo žalbe na odluku sudije.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala