Bili su gadni i dlakavi: Jednorozi su postojali?

CC0 / pixabay / Jednorog
Jednorog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekada su sisari nalik jednorozima tumarali zemljom među ljudima...
Vražje more, Zmajev truougao - Sputnik Srbija
Vražje more: Zmajev trougao smrtonosniji od Bermudskog! (video)

Jednorozi su mitska bića iz legendi. Prema legendi, jednorozi su beli konji koji imaju rog na čelu, a njihovim telom teče krv srebrne boje, koja čisti od greha i smrtnosti.

Nemirna su i veličanstvena bića.

Smatra se da će onaj ko ubije jednoroga i popije njegovu krv zauvek biti proklet. Jednorozi su prikazani kao konji belog ili zagasitožutog krzna, vitkog mišićastog tela, kratke razigrane grive, brzine pokreta i belog i velikog uvrnutog roga koji raste iznad očiju.

U antičkom folkloru jednorozi imaju veliki značaj. Možda je to zato što njihova dlaka, krv i rogovi imaju izvanredne moći, a možda samo zato što su divlja nedostižna bića.

Američkom časopisu primenjenih nauka objavljeno je istraživanje u kojem se govori o sisarima elazmoterium sibirikum, koji su izumrli pre oko 29.000 godina, što znači da su stvorenja nalik jednorozima hodala među ljudima.

„Naša istraživanja su prilagođena razumevanju uslova životne sredine kroz geološki razvoj generalno“, rekao je Andrey Spanski, jedan od paleontologa koji je otkrio lobanju.

„Razumevanje prošlosti dopušta nam da što preciznije prognoziramo prirodne procese u bliskoj budućnosti.“

Jezivo stvorenje - Sputnik Srbija
Zapalio bih kuću da vidim ovako nešto: Zastrašujuće biće nikog ne ostavlja ravnodušnim

Jednorog koga su analizirali istraživači u Rusiji iskopan je u regiji Pavlodar u Kazahstanu. Prema opisu i fizionomiji taj jednorog više liči na dlakavog nosoroga, nego na konja.

Bili su visoki oko 2.15 metara, a teški čak četiri tone. Rogovi su najverovatnije bili dugi oko dva metra.

Inače, u srednjem veku se smatralo da samo devica može da ukroti jednoroga i da „jednorogov rog usitnjen u prah štiti od trovanja, od raznih bolesti“.

Jednorog je u hrišćanskoj ikonografiji predstavljen kao devica. Rog je simbolizovao duhovnu plodnost i u isto vreme fizičku nevinost. Delovi rukopisa o jednorogu mogu se pronaći i u muslimanskim manuskriptima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa lotosom, simbolom čistoće.

U skandinavskoj tradiciji navodi se kako je bog svih bogova Odin jahao konja koji je imao rog na glavi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala