Preuzeo Rusiju sa ralom, a ostavio sa — atomskom bombom

Preuzeo Rusiju sa ralom, a ostavio sa — atomskom bombom
Pratite nas
Iako je Sajam knjiga u Beogradu zvanično zatvoren u nedelju veče, odjeci ovog kulturnog događaja ne jenjavaju. Od pohvala da se sedam dana slavila knjiga na dobar i raznovrstan način, do kritika da se ova kultna manifestacija preobražava i postaje ono što ne bi trebalo da bude.

Krećući se sajamskim orbitama i reporteri Sputnjika su svoj dinamični sedmodnevni boravak među štandovima posvetili susretima sa piscima i izdavačima, razgovarali sa njima o novim naslovima, utiscima, o onome što će kao svoj izabrani prtljag od knjiga poneti kući. Zato ćemo i ovu emisiju „Orbita kulture“ posvetiti pre svega njima. U slavu knjiga i čitanja.

Neki od pisaca koji su se mogli sresti na sajmu, poput Vuleta Žurića, Ljubice Arsić, Mihajla Pantića, a bili su tu u svojstvu autora novih naslova, ili kao promoteri tuđih knjiga, ili samo kao čitaoci i kupci, govorili su nam o knjigama koje su za njih bile najzanimljivije, o atmosferi sajma i njegovoj fizionomiji, o programima i posećenosti. Glavna urednica Akademske knjige, kuće koja je ove godine ponela nagradu „Izdavač godine“, kao jedan od članova Udruženja profesionalnih izdavača Srbije za „Orbitu“ objašnjava zašto je Udruženje uputilo pismo javnosti, čime je sve nezadovoljno i šta bi kada je o Sajmu knjiga reč moralo da se promeni.

Sa Slavoljubom Kačarevićem, urednikom kuće Informatika i Slobodanom Reljićem, dugogodišnjim novinarom i sociologom, profesorom na Učiteljskom fakultetu, razgovaramo o za Sajam objavljenoj intrigantnoj knjizi „Staljin: enciklopedija“. Ko je čovek, sin gruzijskog obućara i seljanke koji je formirao i sebi potčinio ogromnu imperiju, za koga je Čerčil kazao da je „vladar koji je dobio Rusiju sa ralom, a ostavio je naoružanu atomskom bombom“ i zaključio da „što god da pričaju o Staljinu, takve ljude istorija i svet ne zaboravljaju“.

U emisiji smo ugostili I Mihalinu Olšansku, poljsku glumicu, junakinju filma „Matilda“, ruskog blokbastera koji je premijerno prikazan pre dve večeri i u Beogradu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala