Dan kad je Rusija oslobođena od lažnih kraljeva

© Sputnik / Juri PičuginUlaz u Ruski dom u Beogradu.
Ulaz u Ruski dom u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom Dana narodnog jedinstva, koji je pre 12 godina predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio državnim praznikom, sinoć je u Ruskom domu u Beogradu održan svečani prijem.

Prijemu su prisustvovali brojni ruski državljani u Srbiji, članovi diplomatskog kora, kao i mnogobrojne ličnosti iz javnog života Srbije. Prisutnima se obratio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji je istakao da je to praznik oslobođenja Moskve od lažnih kraljeva, poljskih okupatora.

© Juri PičuginAmbasador RF Aleksandar Čepurin se obratio okupljenima u Ruskom domu u Beogradu.
Ambasador RF Aleksandar Čepurin se obratio okupljenima u Ruskom domu u Beogradu. - Sputnik Srbija
Ambasador RF Aleksandar Čepurin se obratio okupljenima u Ruskom domu u Beogradu.
Na svečanosti je govorio i ministar Zoran Đorđević, koji je podsetio na tradicionalno dobre odnose dveju zemalja. „Nama je vrlo bitno da negujemo veliko prijateljstvo koje postoji između naša dva naroda, i u politici gajimo veliko prijateljstvo prema Rusima. Imamo, sa druge strane i osećaj da Rusija misli na Srbiju, i da taj odnos ima potpuno drugačiju dimenziju od svih odnosa koje Srbija ima sa drugim narodima“, rekao je ministar Đorđević.

© Juri PičuginMinistar Zoran Đorđević sa ambasadorom Rusije Aleksandarom Čepurinom.
Ministar Zoran Đorđević sa ambasadorom Rusije Aleksandarom Čepurinom. - Sputnik Srbija
Ministar Zoran Đorđević sa ambasadorom Rusije Aleksandarom Čepurinom.
Dan narodnog jedinstva, koji se u Rusiji slavi 4. novembra, praznik je ustanovljen u čast važnog događaja u istoriji Rusije — narodnog ustanka na čelu sa Minjinom i Požarskim, kada je Moskva oslobođena od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine. U savremenoj Rusiji se Dan jedinstva obeležava od 2005. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala