Rusija odgovorila Kanadi: Zabranjen ulazak desetinama Kanađana

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je simetrično odgovorila na sankcioni spisak Kanade, donevši odluku da zabrani ulazak u Rusku Federaciju za nekoliko desetina Kanađana, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ministarstvo inostranih poslova Kanade je uvelo sankcije protiv 30 državljana Rusije. Sve osobe koje su na kanadskom spisku bile su spominjane u raznim redakcijama „Zakona Magnitskog“ u SAD. 

Kanadska zastava na pola koplja u Generalnom konzulatu Kanade u Njujorku 23. oktobra, 2014 - Sputnik Srbija
Kanada uvela sankcije protiv 30 Rusa

„Prinuđeni smo da delujemo kao u ogledalu. Polazeći od principa uzajamnosti, usvojena je odluka da se zabrani ulazak u Rusku Federaciju nizu kanadskih delatnika“, navedeno je u saopštenju. 

U komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije navedeno je da je spisak Kanađana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju „dugačak, na njemu su desetine prezimena“. 

„Reč je o rusofobično nastrojenim državljanima Kanade koji su se planski bavili rušenjem bilateralnih odnosa“, naglašeno je u saopštenju.

Kanadski „Zakon Magnitskog“, koji podrazumeva sankcije protiv činovnika osumnjičenih za korupciju i narušavanje ljudskih prava, stupio je na snagu 19. oktobra. Originalni „Zakon Magnitskog“ usvojen je 2012. u SAD. Njime su utvrđene personalne sankcije protiv osoba koje odgovaraju za poštovanje ljudskih prava u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala