Zvaničnici Teksasa traže da se Tilerson angažuje oko ubistva na Zakintosu

© YouTube/Proto Thema / print screenSnimak tuče na Zakintosu
Snimak tuče na Zakintosu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da se angažuje oko slučaja američkog turiste ubijenog na Zakintosu, prenosi B 92.

Bakari Henderson preminuo je u grčkom letovalištu proteklog leta nakon što ga je pretukla grupa mladića na ulici, a za ubistvo je osumnjičena i grupa Srba.

Hendersonovi roditelji su se sastali sa senatorima Džonom Korninom i Tedom Kruzom i kongresmenom Majklom Makolom u Vašingtonu, posle čega je Tilersonu poslato pismo.

U njemu se od šefa američke diplomatije zahteva da „iskoristi sva raspoloživa diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdu“.

Zakintos - Sputnik Srbija
Srbima zabranjen ulaz u neke klubove na Zakintosu?

„Radi se o drugoj zemlji i mi nismo sigurni kako će proces izgledati. Zato se nadamo da će oni razumeti kako bi to trebalo da se odvija i da će nam pomoći u tome. Bez pritiska američkih vlasti, iskreno, verovatno nećemo imati čemu da se nadamo“, rekla je Hendersonova majka Džil.

Američki mediji su se i proteklih dana bavili tim slučajem, a neki su naveli i da su dvojica od devetorice privedenih zbog tog slučaja „pobegli iz Grčke“.

U pitanju su dvojica srpskih mladića za koje je prvobitno objavljeno da su platili kauciju u iznosu od oko 5.000 dolara, a zatim su oni naveli da su ih grčke vlasti pustile na slobodu.

Ipak, mediji u SAD spekulišu da to nije slučaj i da bi oni morali da se pojave na suđenju.

Jedan od advokata porodice Henderson Džonatan Abadi kaže da bi „ideja da bi ljudi mogli da urade ovo i da se izvuku podigla nezadovoljstvo oko te situacije na neslućeni nivo“.

Na pitanje američkih novinara Stejt departmentu da li postoji kontakt sa grčkim vlastima povodom tog slučaja odgovor nije bio direktan, ali je portparol rekao: „Nastavljamo da pratimo istragu grčkih vlasti“.

Amerikanac Bakari Henderson (22) je ubijen na grčkom ostrvu Zakintos 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana. Dvojica Srba su puštena i nalaze se u Srbiji, a još se čeka na više detalja o procesu i o tome kada će početi suđenje.

Svi detalji tuče nisu još poznati, ali su objavljeni snimak fatalne tuče i snima sukoba koji je prethodio tuči.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala