Saradnici besni: Zbog Pudždemona ćemo u zatvor

© REUTERS / Albert GeaKatalonski predsednik Karles Pudždemon
Katalonski predsednik Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saradnici Karlesa Pudždemona iz raspuštenog Parlamenta Katalonije smatraju da je njegova odluka da „pobegne u Belgiju“ neodgovorna i da će oni izvući deblji kraj.

Kako prenosi britanski „Telegraf“, Đoan Đosep Nue, jedan od šestoro članova skupštinskog odbora koji su pozvani na saslušanje u Madrid, rekao je da će Pudždemonovo ponašanje dovesti do toga da svi koje pozove sud budu zadržani iza rešetaka.

London, parlament - Sputnik Srbija
Novi potres u Britaniji — ostrvo želi kao Katalonija?

„To je neodgovorno. Takav stav predsednika Pudždemona će dovesti do toga da svi koji budu pozvani završe u pritvoru, jer im on pokazuje da na neki način bekstvo jeste mogućnost“, rekao je Nue.

On je pozvao smenjenog katalonskog lidera da prestane da „izvodi poteze“ i da se fokusira na pregovore sa Madridom u vezi sa referendumom, koji ne priznaju ni Španci ni najveći deo međunarodne zajednice.

Pudždemon je otišao u Brisel, sumnja se da je njegova porodica u Rumuniji, a njegov belgijski advokat je rekao da se on neće još odazvati pozivu vlasti u Madridu.

Sam Pudždemon je rekao da će otići pred sud kada dobije garancije da će imati fer suđenje.

On i njegovi saradnici su optuženi za dela protiv ustavnog poretka, među kojima su i pobuna i podstrekivanje na pobunu, a prete im zatvorske kazne i do 30 godina.

Madrid je preuzeo kontrolu nad Katalonijom, nakon što je Parlament u Kataloniji proglasio republiku. Tu odluku Madrid je poništio, raspustio je Parlament Katalonije i zakazao je regionalne izbore za 21. decembar.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala