Pudždemonu preti hapšenje ako se ne pojavi pred sudom

© REUTERS / Yves HermanSmenjeni katalonski lider Karles Pudždemon na konferenciji za medije u Briselu
Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski istražni sudija mogao bi da naredi hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i pet članova njegove regionalne vlade, bez obzira na to da li će se oni pojaviti pred sudom u Španiji.
Karles Pudždemon, predsenik Katalonske Vlade - Sputnik Srbija
Pudždemon ne priznaje odluku Madrida o svojoj smeni

Pudždemonov advokat Pol Bekert rekao je da ukoliko Španija bude tražila ekstradiciju Pudždemona, odluku će doneti belgijske sudije, a ne vlada.

Dva člana Pudždemonove vlade vratila su se u utorak iz Brisela, gde se on trenutno nalazi, a kako kaže njegov advokat, neće se vraćati u Španiju narednih nekoliko nedelja.

Pudždemon je u utorak na konferenciji za štampu u Briselu rekao da on i pet članova njegove vlade u Briselu traže „slobodu i bezbednost“ od španskih vlasti, dodavši da će se vratiti u Španiju ukoliko dobije garante da će imati pošteno i fer suđenje, navodi AP.

Zamenik u Evropskom parlamentu i portparol vladajuće partije Španije, Narodne partije, Esteban Gonzales Pons, rekao je da će ukoliko se Pudždemon u četvrtak ne pojavi pred sudom verovatno biti izdat zahtev za ekstradiciju i da će ga belgijska policija uhapsiti.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala