Japan: Parlament formalno izglasao reizbor Abea za premijera

© REUTERS / Toru HanaiJapanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donji dom Parlamenta Japana formalno je izglasao reizbor Šinza Abea na mesto premijera, nakon što je njegova stranka odnela ubedljivu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima prošlog meseca.
Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Dan za istoriju: Da li će Japan posle novih izbora preći Rubikon?

Abe, koji se nalazi na čelu Vlade Japana od decembra 2012, lako je osvojio 312 glasova u Donjem domu Parlamenta, koji ukupno ima 465 poslanika, a očekuje se da će ponovo imenovati iste članove kabineta kasnije tokom dana, prenosi AP.

U Gornjem domu Parlamenta koji ima 242 poslanika, Abe je osvojio 151 glas, čime je reizabran na funkciju premijera, navodi AFP, uz ocenu da je Abe na putu da postane japanski premijer koji se najduže zadržao na tom položaju.

„Naš dom imenuje Šinza Abea za premijera“, objavio je predsednik Donjeg doma Parlamenta Tadamori Ošima posle glasanja koje je prenosila televizija, nakon čega se Abe, blistajući od zadovoljstva, rukovao sa pristalicama među poslanicima.

Abe (63) je krajem septembra raspustio Donji dom Parlamenta Japana i raspisao izbore, a politički analitičari kažu da je tim potezom pokušao da osvoji novi mandat i ojača svoj uticaj na vlasti nakon što mu je prošlog leta oslabila podrška među građanima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala