Brnabićeva: Moje primedbe na Hag veće, nego njihove na nas

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Haški tribunal nije bio objektivan i da je Srbija „najgore prošla“ po zbiru kazni i po broju preminulih u Hagu.

Kako je rekla, možda takvo viđenje nije politički korektno, ali je njeno lično mišljenje.

„Mislim da Tribunal nije učestvovao u pomirenju u regionu, već je doprineo zaoštravanju odnosa u regionu. Kako pričati o efikasnosti sudstva u Srbiji, kada vi imate u Hagu proces od 13 godina protiv Šešelja koji je oslobođen“, rekla je ona.

Haški tribunal za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije - Sputnik Srbija
Sud za zločine OVK — Hag usvaja pravilnik o suđenjima

Na pitanje o eventualnim kritikama, jer Srbija nije izručila dvoje radikala, Brnabićeva je rekla da ona ima veće kritike prema Hagu. 

Premijerka je upitala kako je moguće nekome da vratite 13 godina života, ali i šta bi bilo da se sudstvo u Srbiji tako ponese prema nekome.

Premijerka Srbije je to rekla povodom zvanične posete predsednika Haškog tribunala Karmela Ađijusa, koji će u Beogradu boraviti do sutra.

Kako je saopšteno iz Haga, on će razgovarati o poboljšanju regionalne saradnje u krivičnom gonjenju pred nacionalnim sudovima za zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina prošlog veka, saopštio je Tribunal.

Na pitanje da li zna razloge njegovog dolaska, Brnabićeva je rekla da „lično ne zna“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala