Sirijska vojska oslobodila ostrvo Saker u Dejr el Zoru (video)

© AFP 2023 / STRINGERVazdušni napad sirijskih snaga na Dejr el Zor
Vazdušni napad sirijskih snaga na Dejr el Zor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vojska je sa velikim naporom uspela da potisne teroriste i oslobodi ostrvo Saker koje se nalazi na istočnoj obali reke Eufrat na jugoistoku grada Dejr el Zor, nedaleko od aerodroma. Bilo je mnogo otežavajućih okolnosti za vojsku Sirije, između ostalog i to što su teroristi imali brojne načine kretanja po reci i ostalim vodenim površinama.

Prema prethodno razrađenom planu za oslobađanje Dejr el Zora, vojska je trebalo najpre da obezbedi teritoriju oko aerodroma. Potom su bili potisnuti teroristi iz sela Džafre i pod kontrolu je bio preuzet put koji povezuje Dejr el Zor sa gradovima Hasake i Bukamal. Na taj način su opkoljeni teroristi koji su se nalazi na ostrvu, a koji su ostali bez dostave hrane i municije.

Pred napad na pozicije militanata, avijacija i artiljerija su obezbeđivale jurišnike. Sa istoka je iza tenkova i bornih kola išla pešadija. Razminirano je na desetine vozila koje su eksplozivom napunili teroristi.

U ovom trenutku se radi na uklanjanju barikada i na razminiranju ostatka teritorija na ostrvu Saker. Vojni analitičari smatraju da se na ovom ostrvu nalazila najveća grupacija terorista u predgrađu Dejr el Zora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala