Pudždemon na francuskom: Nisam tražio azil, u Belgiji smo na neodređeno vreme (video)

© REUTERS / Albert GeaKarles Pudždemon, predsenik Katalonske Vlade
Karles Pudždemon, predsenik Katalonske Vlade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smenjeni predsednik Vlade Katalonije Karles Pudždemon rekao je u Belgiji da će izaći na izbore i dati odgovor španskoj vlasti i celoj međunarodnoj zajednici. On je rekao da u Belgiji nije tražio azil.

„Tako ćemo rešavati sukobe, na demokratski način. Izaći ćemo na izbore sa svom svojom snagom. Poštovaćemo rezultate izbora bez obzira na rezultat. Želim da postavim pitanje hoće li španska država poštovati rezultate izbora ili ne. Insistiram na pitanju Vladi Španije da li su spremni da prihvate rezultate izbora“, rekao je Pudždemon obraćajući se na francuskom.

On je dodao da je deo njegovog kabineta došao u Brisel „na neodređeno vreme“.

„Poručujem EU sledeće: morate da shvatite da je borba Katalonaca za nezavisnost borba za demokratiju, slobodu govora, nenasilja. To je borba protiv stava Vlade Španije koju obeležavaju nasilje i nedijalog. Oni šalju ljude u zatvor. Svi će u Evropi platiti cenu“, rekao je Pudždemon.

On je Kataloncima poručio da moraju da budu spremni na dug proces.

„Nećemo odustati od svog projekta. Idemo dalje na miran način. To je naše oružje, to će biti temelj naše pobede“, rekao je Pudždemon.

Smenjeni predsednik Vlade Katalonije kaže da su oni „sve uradili na građanski i demokratski način“.

„Ako delujete prema tim vrednostima, to ne može da rezultira dugom zatvorskom kaznom. Ovo ponašanje je slično terorizmu, iako su neki nas upoređuju s teroristima“.

Pudždemon je rekao da je haos počeo nasiljem španskih vlasti tokom referenduma.

„Do današnjeg dana protesti su bili mirni, a nasilje španske policije je dovelo do haosa. A zapravo nema haosa“, rekao je Pudždemon.

Karlos Pudždemon - Sputnik Srbija
Tužba protiv rukovodstva Katalonije, Pudždemon pobegao u Belgiju

Pudždemon, za koga se spekulisalo da je zatražio azil u Belgiji, kako navodi agencija, prošao je pored nekoliko demonstranata koji su držali španske zastave i natpis „Vladavina prava“.

Pol Bekert, belgijski advokat smenjenog predsednika Vlade Katalonije Karlesa Pudždemona, koji je, zajedno sa po odluci Vlade Španije otpuštenim članovima kabineta, doputovao juče u Brisel, izjavio je za Rojters da će Pudždemon danas održati konferenciju za medije i da će „narednih nedelja“ zajedno odlučiti da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Advokat je naveo da njegov klijent, za kojeg Rojters navodi da još nije zvanično viđen u Belgiji, razmatra traženje azila, ali da nije izvesno da će se to i desiti.

„Još nismo odlučili. Imamo puno vremena da odlučimo. Videćemo narednih nedelja šta ćemo učiniti“, rekao je Bekert.

Rojters navodi da je taj advokat, koji se ljudskim pravima bavi više od 40 godina, izjavio da bi za klijente mogao da prihvati i druge katalonske lidere. Bekert je kazao da bi njegovo iskustvo u borbi protiv izručenja Madridu baskijskih separatista moglo da bude korisno, iako nova pravila EU otežavaju evropskim zemljama mogućnost odbijanja izručivanja ljudi drugim članicama EU kada je u pitanju ono što Bekert naziva „političkim“ optužnicama.

„Ja dobro poznajem način na koji Španci reaguju. Poznajem njihovu psihologiju i njihov mentalitet“, tvrdi Bekert.

Katalonske zastave i vatromet na proslavi proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije u Barseloni - Sputnik Srbija
Katalonija nije sama: Južna Osetija i Korzika uz nju

Pudždemonov advokat je kazao da je njegov klijent u Belgiju došao pre svega zato što je Brisel „prestonica Evrope“ i forum iz kojeg je moguće obratiti se svetu.

Bekert je uputio optužbe na račun Madrida da zloupotrebljava sudske procese u Španiji zarad političkih ciljeva.

AP je prethodno javio da su evropski zvaničnici, koji su zbog osetljivosti teme insistirali na anonimnosti, najavili su da će Pudždemon danas u Briselu održati konferenciju za medije.

Agencija navodi da je to obraćanje najavljeno u trenutku sve većih spekulacija oko toga da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Pudždemon je u Brisel stigao juče, na dan kada je Državno tužilaštvo Španije objavilo da protiv njega i ostalih smenjenih katalonskih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova.

AP navodi i da je tokom proteklog vikenda neimenovani zvaničnik Vlade Belgije izjavio da bi bilo „nerealno“ od Pudždemona da zatraži azil.

Agencija podseća da Belgija odobrava azil građanima drugih država EU i da u prošlosti pojedini baskijski separatisti nisu izručivani Španiji dok su bili u proceduri traženja azila, zbog čega je dugo godina trajalo trvenje sa Madridom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala