Domino efekat: Nakon slučaja „Manafort“ povlači se i Podesta

© WikipediaDemokratski lobista Toni Podesta
Demokratski lobista Toni Podesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratski lobista Toni Podesta objavio je da se povlači sa funkcije nakon serija optužbi koje bacaju senku na rad njegove firme sa Polom Manafortom, koji je, navodno, doneo benefite režimu Ukrajine, prijateljski naklonjenom Kremlju, piše „Vašington post“.

„Podesta grupa“ nije imenovana u tim optužbama, ali je ta firma jedna od dve kompanije koje su indirektno spomenute. Lobističke firme „Podesta grupa“ i „Merkjuri LLC“ radile su sa Manafortom i njegovim partnerom Rikom Gejtsom od 2012. do 2014. godine kako bi pospešile sliku o tadašnjim ukrajinskim vlastima. 

Pol Manafort napušta sud - Sputnik Srbija
Manafortu i Gejtsu određeni kućni pritvor i milionske kaucije

U optužbama one su pomenute kao Kompanija A i Kompanija B, naveli su izvori bliski umešanosti tih firmi, navodi list.

Manafort i Gejts sinoć su se predali službenicima federalnih službi i optuženi su po 12 tačaka optužnice, među kojima je i pogrešno informisanje zvaničnika vlasti o njihovim tajnim poslovima sa vlastima strane zemlje.

Nešto kasnije je i Podesta najavio svoju ostavku.

„Nemoguće je da se vodi firma za odnose sa javnošću dok vas napadaju ’Foks njuz’ i desničarski mediji“, rekao je Podesta na sastanku firme održanom u Vašingtonu, a saopštio je izvor koji je bio prisutan.

Toni Podesta je brat Džonija Podeste, dugogodišnjeg savetnika Demokratske partije koji je predvodio predsedničku kampanju Hilari Klinton. 

Ostavka jednog od najznačajnijih lobista demokrata pokazuje koliko je pokrenuta istraga uticajna na obe partije.

Bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa, Pol Manafort - Sputnik Srbija
Manafortov advokat: Nema zavere između Trampa i Rusije

Ipak, još nije utvrđeno koliko su „Podesta grupa“ i njen osnivač zapravo bili upućeni o finansiranju klijenta kog su reprezentovali, piše list.

„Podesta grupa“ i „Merkjuri“ su u izveštajima o prestanku lobiranja tvrdili da su predstavljali neprofitnu organizaciju iz Brisela — Evropski centar za modernu Ukrajinu, koja je želela da pomogne Ukrajini da poboljša svoju sliku u očima Zapada u periodu od 2012. do 2014. godine. 

Ipak, iza kulisa, lobistički posao je, prema navodima tužioca, zapravo obavljan od strane Manaforta i Gejtsa, a njihov pravi klijent su bile ukrajinske vlasti. 

Gejts i Manafort su dugi niz godina lobirali za Partiju regiona, koja je prijateljski naklonjena Rusiji i koju je vodio Viktor Janukovič, bivši predsednik Ukrajine.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala